
SAKİN ŞEHİR GERZE

BÖTE Bölümü
DERECUMA CAMİ
Yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle beraber yaklaşık 400 yıllık olduğu düşünülmektedir. Gerze Boyabat yolu üzerinde yer almaktadır. 2009 yılında özel bir şirket tarafından restore edilmiştir. Derecuma cami, civar köylerin orta noktasına yapılmış, zamanında hep beraber toplanılıp Cuma namazını kıldıkları bir camidir. Her yıl bahar aylarında birçok köy ve merkezden insanlar toplanıp dua bayramın olarak kutladıkları keşkek törenleri yapılmaktadır. Ağaçla taşın muhteşem uyumunu gözler önüne seren camii hem dış görünüşüyle hem de içi tasarımıyla gözlere hitap ediyor.

YAKUPAĞA KONAĞI
Konak Gerze’de sivil mimarinin en önemli örneklerinden biridir. Yapının tüm pencereleri giyotin çevrelidir. Üzeri kırma çatı olup oluklu kiremitle örtülüdür. Bu ihtişamlı konağın yapım tarihi 1911’dir. Konak Kafkasya’dan Rus baskısı sonucu Gerze’de Acısu mevkine yerleşmiş olan Çerkez Hacı Zekeriya Efendi’nin büyük oğlu Yakup Ağa tarafından yaptırılmıştır. Konağın mimari görselliğinde şu özellikler dikkat çekmektedir; Yapının zemin katında dört dükkân, büyük mutfak, çamaşırhane ve iki fırın yapılacak şekilde inşa edilmiştir. Üst katlarda toplam on iki oda, altı tuvalet, altı küçük banyo mevcuttur.

YELKEN TEPE
Karadeniz’de eşi benzeri bulunmayan tek tepe, saatlerce uçuş yapabileceğiniz bir eğim ve rüzgârda bile uçuş izni veren bir özelliğe sahip. 12 km'lik bir bant ve 400m. Bir yükseklik, üçünü bir arada başka bir yerde bulamayacağınız bir doğa harikası. Ayağınızın dibinde, neredeyse elimizin altında. Gerze, Dikmen ve Alaçam ilçelerine ise eşit mesafede (15 dakika) Samsun – Sinop Devlet karayoluna 500 m. Mesafede ve denize sıfır.

SORKUN ŞELALESİ
Ülkemizde 400 çeşit kelebek türünün yarısından fazlasının Saklı Köy şelaleleri florayalarında yaşıyor. Saklı köyde içinize çektiğiniz oksijen değil, yaşamdır. İşte sizi böyle bir cennet bekliyor. Yıllardır “ben buradayım” diye bağırarak, neredeyse kendini zorla keşfettiren emsalsiz bir güzellik Saklı Köy. Gerze’mizin güzelliği sadece şehir merkezindeki emsalsiz yeşil ve mavi birlikteliği ile sınırlı değil. Henüz yeni keşfedilmiş ve birçoğumuz tarafından bilinmeyen ancak gelecekte turizmde marka olacağına yürekten inandığımız Saklı Köy olağanüstü bir doğaya sahip. Sorkun köyü sınırları içerisinde ve ilçe merkezine 15 km. mesafede, Asar tepesinin yamacına saklanmış, yüzlerce çeşit bitki ve canlı türünü barındıran dere yatağıyla adeta saklı kalmış küçük bir cennet.

ÇEÇE SULTAN TÜRBESİ
Gerze’ye 15 km. mesafede yer alan Yenikent Beldesi sınırları içerisinde bulunan Çeçe Sultan Türbesi, Selçuklular döneminden kalma tek katlı ve tek mekânlı bir yapıdır. Ön cephenin sağ kenarında küçük boyda, kenarı kesme taştan yapılmış kemerli bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kapı üzerinde küçük ebatta dikdörtgen şeklinde taş üzerine Selçuklu yazı stilinde yazılmış bir kitabe vardır. Türbe binası içerisinde 8 adet sanduka mezar bulunmaktadır. Girişin önünde yer alan 5 adet küçük boyda sandukanın Çeçe Sultan’ın kızlarına, bu kabirlerin Güneyinde yer alan iki adet büyük sandukanın solda olanının Çeçe Sultan’a, diğerinin ise Çeçe Sultan’ın oğluna ait olduğu söylenmektedir. Araştırmalara göre, MS. 1071 yılında Büyük Selçukluların Malazgirt Savaşı’ndan sonra İslam dinini yaymak amacıyla Çeçe Sultan’ın bir grup mücahitle birlikte Anadolu’ya seferler düzenlediği anlaşılmaktadır. Günümüzde eser camii olarak kullanılmaktadır

KÖŞK HÖYÜĞÜ – DENİZ FENERİ
Köşk Höyüğü: Doğal bir kayalık üzerinde yer alan höyük yaklaşık 50x30m boyutlarında ve 7-8 m yüksekliğindedir. Höyük yüzeyinden Kalkolitik; İlk Tunç Çağı ve Erken Hitit Dönemi’ne ait malzemeler toplanmıştır. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde yer alan Sarımsak çayı vadisi boyunca 17 adet höyük bulunmaktadır.
Deniz Feneri: Gerze feneri Türk mühendisleri tarafından yapılan ilk modern deniz feneridir. 1943 yılında Köşk Burnu üzerinde inşa edilmiştir. Fenerin yüksekliği 6 metre, denizden yüksekliği 15 metre, görünme mesafesi 6 kilometredir. Çakar sistem ile çalışan fener 3 saniye aralıkla iki kez yanıp sönme karakterine sahiptir.

DEĞİRMENLİ ŞELALE
İlçemiz Çanakçı yolu üzerinde bulunan eski değirmenler ve şelale görülmeye değer. Çanakçı köyüne devam ederken 500m sonra soldan aşağı dere vadisine inildiğinde karşınıza orijinal haliyle harika bir değirmen karşınıza çıkıyor. Değirmenin yanından dereye inip ters çalışır durumdaki bir su değirmeniyle karşılaşıyorsunuz. İsteyen buğdayını getirip öğütebiliyor. Değirmen halen çalışır durumda ama değirmencisi yok. Değirmenin 100m üzerinde harika bir şelale (akış yönüne yukarı) yönde 70-80m yürüyünce karşınıza sürpriz bir 8-10 metre arası muhteşem şelale ile karşılaşıyorsunuz.

ESMAZADE MUSTAFA PAŞA CAMİ (İSKELE CAMİ)
Caminin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte 1704 yılında onarım gördüğü tahmin edilir. Günümüzde İskele Cami diye bilinen bu yapı taş yığma olarak yapılmış, ahşapla örülmüştür.
